Herken de dropshipper

Hieronder vind je een aantal tips om te voorkomen dat je perongeluk een aankoop doet bij een onbetrouwbare webwinkel. In het geval van AliExpress dropshipping worden regelmatig gegevens achtergehouden en klinkt alles te mooi om waar te zijn. De onderstaande tips helpen je om AliExpress dropshippers te herkennen.

Missende gegevens

Check de website op gegevens als een KVK nummer en een retouradres. AliExpress dropshippers laten deze gegevens nog wel eens achterwege of verstoppen ze diep in de website. Met een beetje pech moet je retourtje zomaar ineens terug naar China op jouw kosten, dat wil je natuurlijk niet. Zie hieronder een voorbeeld:

Bereikbaarheid

AliExpress dropshippers zijn vaak alleen bereikbaar via e-mail.

Levertijd

Let op de genoemde levertijd op de website. Deze ligt ‘zogenaamd’ vaak op 7-15 werkdagen, uitlopend tot 30 dagen. Veel AliExpress dropshippers schrijven daarnaast ‘verzonden binnen 1-2 werkdagen’. Echter is dit niet hetzelfde als ‘geleverd binnen 1-2 werkdagen’. Dit geeft vaak weg dat je met een dropshipper te maken hebt. Zie hieronder een voorbeeld:

Misleidende kortingen

Kijk uit met teksten als “1+1 gratis, alleen vandaag” en “50% korting, alleen vandaag”. Vrijwel alle AliExpress dropshippers gebruiken dit soort acties.

Klanten

Veel dropshippers gebruiken teksten als al ‘15.000 tevreden klanten’ en ‘onze klanten scoren ons een 9.8/10 op basis van 1200 recensies’

Extra tips

    • Neem een kijkje op www.sidn.nl. Hier kun je bijvoorbeeld kijken hoelang een website al bestaat.  Een website die kort bestaat maar spreekt over 15.000 tevreden klanten staat vrijwel garant voor AliExpress dropshipping.
    • Via de AliExpress app op je smartphone kun je gemakkelijk foto’s of screenshots gebruiken om producten te vinden. De app zoekt dan op AliExpress een identiek of vergelijkbaar product. Bij AliExpress dropshippers krijg je in veel gevallen krijg je exact hetzelfde product voor je neus als op de webwinkel, alleen dan stukken goedkoper.
    • Controleer op externe recensies en ervaringen. Google bijvoorbeeld eens op een website met de zoekterm ‘ervaringen’ erachter. Denk daarnaast aan een website als www.trustpilot.nl. Hier kunnen mensen recensies achterlaten voor webwinkels.
    • Controleer de website op www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html. Hiermee kun je zien of er al aangiftes gedaan zijn tegen de betreffende webwinkel.

Voor meer tips en bewustwording over AliExpress dropshipping verwijzen wij graag naar de Consumentengids van 1 oktober 2020 van de Consumentenbond.